Ενημερώθηκα για την ερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Σ. Καλακώνας και όπου, μεταξύ άλλων ζητημάτων, αναφέρεται σε αυτό των αδέσποτων και δεσποζομένων σκυλιών. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Σ. Καλακώνας αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς στην Πάρο και ότι είναι δέκτης παραπόνων για ενοχλήσεις από αδέσποτα από δεκάδες συμπολίτες μας. Και ρωτά τι επρόκειτο να κάνει το συμβούλιο για αυτό.
Με αυτήν την αφορμή, ως αντιπρόσωπος του συλλόγου προστασίας ζώων Πάρου PAWS είναι αναγκαίο να κάνω αφενός μια σημαντική διαπίστωση και περαιτέρω μια επίσης σημαντική ενημέρωση στον δημοτικό σύμβουλο.
Η διαπίστωση είναι ότι ποτέ πριν στην Πάρο δεν ήταν ο πληθυσμός των αδέσποτων τόσο πολύ ελεγχόμενος όσο είναι τα 5 η 6 τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν πια αδέσποτα σκυλιά στη Πάρο αφού σχεδόν όσα πέφτουν στην αντίληψη του συλλόγου PAWS, διασώζονται και επανα-στεγάζονται σε στοργικές οικογένειες. Ο κύριος Σ.Καλακώνας ενδεχομένως να μπορεί να προσφέρει λύση στο πρόβλημα των συμπολιτών που τον ενοχλούν για ζητήματα αδέσποτων αν ζητήσει την συνδρομή του συλλόγου PAWS . Το ίδιο μάλλον θα συνέβαινε αν επικοινωνούσε ο κύριος σύμβουλος, ή οι ίδιοι οι παραπονούμενοι πολίτες, με την αστυνομία, την πυροσβεστική ή τον Δήμο, αφού όλες αυτές οι υπηρεσίες παραπέμπουν συνήθως τέτοια ζητήματα στον σύλλογο μας, ο οποίος είναι μάλλον αυτήν την στιγμή ο μόνος φορέας που έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τέτοιου είδους καταστάσεις. Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός τον ανεπιθύμητων σκυλιών της Πάρου που επανα-στεγάστηκαν από το 2002 μέχρι σήμερα είναι περισσότερα από 800.
Η ενημέρωση που χρειάζεται να κάνουμε στον κύριο Σ.Καλακώνα αφορά τον νόμο 3170 του 2003 ο οποίος ορίζει με αρκετή σαφήνεια τις υποχρεώσεις των Δήμων σε ότι αφορά τα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα και δεσποζόμενα. Ήμαστε στην διάθεση του για να τον ενημερώσουμε με τις λεπτομέρειες του νόμου και τις ενδεικτικές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επίλυση του ακανθώδους αυτού ζητήματος μπορούν και πρέπει, όχι τόσο πολύ να ρωτούν το ΔΣ τι πρόκειται να κάνει για τα ζώα συντροφιάς, αλλά να ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή επιτέλους των σχετικών νόμων του κράτους. Είναι ευρέως παραδεκτό ότι ο σεβασμός αυτών των νόμων όπως και η προστασία και η ευημερία των ζώων είναι προϋπόθεση όχι μόνο για τον ορισμό μιας κοινωνίας ως πολιτισμένης, άλλα και αναπόφευκτος όρος για την επιδίωξη ποιοτικού τουρισμού.
Νικόλας Στεφάνου
Πρόεδρος ΔΣ συλλόγου προστασίας ζώων Πάρου PAWS |