Paros Animal Welfare Society PAWS
 Paros Life    Ferry Schedules    Webcams    Weather    Paros Island    Study Abroad    Sitemap
greek ferries schedules, cars rentals, travel agencies
paros hotels, accommodation
restaurants, bars, cafes
cruises, windsurf, diving
shopping
house keeping, lawyers
art, culture and events
real estate
people
message board
Home Activities Nature & Environment
    PAROS ANIMAL WELFARE SOCIETY - PAWS - PERSPECTIVES 
contact us
Back
Phone: +30/6975/060927 - Fax: +30/22840/28119
Νέα Της Πάρου - October 2010
Ανεπιθύμητα Κουτάβια στα σκουπίδια

Σε συνέχεα της δημοσίευσης στο προηγούμενο σας τεύχος μιας διαμαρτυρίας δυο συμπολιτών μας για μια περίπτωση αδυναμίας της PAWS να περισυλλέξει σε εύλογο χρόνο νεογέννητα κουτάβια εγκαταλειμμένα σε κάδο σκουπιδιών χρειάζεται καταρχήν να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος μας που βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία δεν έχει την απαίτηση να μπορεί να ανταποκριθεί πάντα και άμεσα σε κάθε έκκληση και για αυτό ζητούμε πάντα την συμβολή του κόσμου τουλάχιστον με την μεταφορά του περιστατικού στον χώρο που συντηρούμε στην Τριπιτή.

Αλλά θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να κάνουμε μια θερμή έκκληση σε άτομα και φορείς του νησιού μας, για να συμβάλουν στον τερματισμό αυτής της ανήθικης και παράνομης «μέθοδος» έλεγχου των γεννήσεων των ζώων η οποία είναι δυστυχώς αρκετά διαδεδομένη ακόμα στο νησί μας και μας ντροπιάζει όλους.

Πληροφοριακά , από την αρχή του έτος η PAWS έχει περαιώσει περισσότερες από 20 περιπτώσεις εγκαταλειμμένων νεογέννητων κουταβιών, συνήθως δίπλα η μέσα σε κάδο απορριμμάτων. Με έναν μέσο όρο 6 ζώων ανά περίπτωση, μιλάμε για περίπου 120 κουταβάκια που βρέθηκαν να αργοπεθαίνουν από κατάπληχτους συμπολίτες, παραθεριστές η επισκέπτες. Θεωρούμε ότι αυτά που πέφτουν στην αντίληψη μας πρέπει να μην ξεπερνάνε το 20-25% του συνολικού αριθμού των νεογέννητων που πετιούνται σαν σκουπίδι από ανόητους και ανεύθυνους συμπολίτες μας. Τα υπόλοιπα συλλέγονται προφανώς από της υπηρεσίες καθαρισμού του Δήμου με τα σκουπίδια και κανείς δεν μαθαίνει τίποτα για αυτά.

Η PAWS δεν μπορεί μόνη της να ενημερώσει και να πείσει αυτούς που ασκούν αυτήν την βάναυση πρακτική ότι η στείρωση είναι η λύση και η νόμιμη (και ηθική) υποχρέωση για κάθε ιδιοκτήτη σκυλιού. Χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων των φορέων, του δήμου, του επαρχείου, της νομαρχιακής κτηνιατρικής υπηρεσίας, τους εκπαιδευτικούς, της εκκλησιάς και βεβαίως των τοπικών ΜΜΕ, για να βοηθήσουν στην ενημέρωση και την προβολή ορθών πρακτικών, όπως και στην ενίσχυση τυχών προγραμμάτων στείρωσης δεσποζώμενων ζώων.

Αλλά για να ολοκληρώσουμε μια σφαιρική εικόνα του ζητήματος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε άλλες εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι στην Πάρο γίνονται ετησίως 300 αγοροπωλησίες «καθαρόαιμων» σκυλιών. Μπορεί να μην είναι τόσες αλλά είναι σίγουρο ότι είναι όλες παράνομες και κατά συνέπια ανεξέλεγκτες, αφού ουδείς στην Πάρο δεν είναι νόμιμα δηλωμένος έμπορος η εκτροφέας σκυλιών. Οι περισσότερες γίνονται σχεδόν φανερά σε προθάλαμο "pet shop" που διατηρείτε από επιτήδειο που πέρα από τις παράνομες και ανεξέλικτες αγοραπωλησίες, διαφημίζει επίσης υπηρεσίες «πανσιόν», παράνομες και ανεξέλεγκτες, για τις οποίες αναφέρετε τουλάχιστον μια επώνυμη καταγγελία για θανάτου σκυλιού, όπως και υπηρεσίες «επανα-στέγασης» για τις οποίες αναφέρεται επίσης τουλάχιστον μια επώνυμη καταγγελία για αισχρή κακοποίηση σκυλιού που είχε εμπιστευτεί κυρία που επιθυμούσε να βρει ανάδοχη οικογένεια για το αγαπημένο της σκύλο που αδυνατούσε πια να κρατήσει. Ο ίδιος ο επιτήδειος διατηρεί επίσης παράνομο και ανεξέλικτο εκτροφείο στην Πάρο που παραβιάζει σωρεία κανόνων και νόμων, χωρίς ώμος καμία από τις αρμόδιες η ενδιαφερόμενες υπηρεσίες να προβαίνει σε αυτεπάγγελτες διαδικασίες. Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε πώς η αδράνεια των αρχών αφενός διατηρεί την διαιώνιση πρωτόγονων πρακτικών που υποβαθμίζουν σοβαρά την εικόνα της Πάρου, αφετέρου επιτρέπει την ανάπτυξη παράνομης και ανεξέλεγκτης εμπορικής δραστηριότητες που εκμεταλλεύεται τα ανώριμα φιλοζωικά αισθήματα των συμπατριωτών μας που προτιμούν να αγοράσουν «καθαρόαιμο» παρά να υιοθετήσουν ένα από τα πολλά όμορφα, συμπαθητικά και υγιέστατα ανεπιθύμητα ιμηαίμα του νησιού μας, που υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και χαρακτήρες, για να ικανοποιηθεί κάθε οικογένεια που επιθυμεί να αποκτήσει σκύλο.

Επικοινωνήσετε με την PAWS για περισσότερες πληροφορίες.

Νικόλας Στεφάνου
Πρόεδρος ΔΣ συλλόγου προστασίας ζώων Πάρου PAWS