Paros Animal Welfare Society PAWS
 Paros Life    Ferry Schedules    Webcams    Weather    Paros Island    Study Abroad    Sitemap
greek ferries schedules, cars rentals, travel agencies
paros hotels, accommodation
restaurants, bars, cafes
cruises, windsurf, diving
shopping
house keeping, lawyers
art, culture and events
real estate
people
message board
Home Activities Nature & Environment
    PAROS ANIMAL WELFARE SOCIETY - PAWS - PERSPECTIVES 
contact us
Back
Phone: +30/6975/060927 - Fax: +30/22840/28119
Press Release - October 2009

ÌÞíõìá ôïõ ðñïÝäñïõ ôïõ PAWS ãéá ôçí åðÝôåéï ôçò Ðáãêüóìéáò ÇìÝñáò ôùí Æþùí (4 Ïêôùâñßïõ)

ΘÝλω να σας πω σε μεγÜλη συντομßα σε τι πιστεýει, τι κÜνει και τη δεν μπορεß να κÜνει ο Σýλλογος Προστασßας Ζþων ΠÜρου PAWS, αφοý αυτÜ τα ερωτÞματα Ýχουν τεθεß πρüσφατα απü δημοτικοýς συμβοýλους, δημοσιογρÜφους και Üλλα μÝλη της κοινüτητας μας.
Η βασικÞ Ýννοια της φιλοζωßας εßναι üτι τα ζþα εßναι üντα που αισθÜνονται και κατÜ συνÝπια δεν μποροýμε να τα υποβÜλουμε σε πüνο η σε στρες Üνευ λüγου. ΑυτÞ η Ýννοια καθορÞθηκε στην Ε.Ε. απü την συνθÞκη του Amsterdam του 1997 η οποßα αναφÝρετε στα ζþα ως «üντα που αισθÜνονται», αλλÜζοντας την ßδια την φýση τους απü απλü αγαθü η αγροτικü προúüν σε ων με αισθητικüτητα.

Στην ΠÜρο üπως και σε üλη την ΕλλÜδα το πιο σοκαριστþ θÝαμα ζþων σε δυστυχßα και Üγχος Þταν μÝχρι πρüσφατα και εßναι ακüμα μÝχρι Ýνα σημεßο, αυτü των αδÝσποτων σκυλιþν και γατþν. Για αυτüν τον λüγο η PAWS εστßασε τις δραστηριüτητες της τα 10 τελευταßα χρüνια στην σταθεροποßηση των πληθυσμþν των αδÝσποτων σκυλιþν και γατþν μÝσο των στειρþσεων και την ενημÝρωση των ιδιοκτητþν ζþων για τις υποχρεþσεις που συνεπÜγονται με αυτÞν την ιδιüτητα.

10 χρüνια μετÜ μποροýμε να ποýμε üτι η επÝμβαση της PAWS Þταν εξαιρετικÜ επιτυχÞς για τα σκυλιÜ, πολý λιγüτερο για τις γÜτες. Μποροýμε να ποýμε üτι ουσιαστικÜ δεν υπÜρχουν αυτÞ την στιγμÞ αδÝσποτα σκυλιÜ στην ΠÜρο. ΕκατοντÜδες συμπολßτες μας και επισκÝπτες απευθυνθÞκαν σε εμÜς τα τελευταßα 6 χρüνια για να μαζÝψουμε απü τους δρüμους της ΠÜρου περßπου 800 σκυλιÜ που υιοθετÞθηκαν σε ελεγχüμενες οικογÝνειες, οι περισσüτερες στη Γερμανßα. Να σας το πω απλÜ: αυτü που μας Ýχει σþσει εμÜς, μεγÜλοι παραγωγοß ανεπιθýμητων σκυλιþν, εßναι η καλÞ διÜθεση που Ýχουν οικογÝνειες χωρþν της βüρειας Ευρþπης, οπüς η Γερμανßα, να υιοθετÞσουν αδÝσποτο απü εμÜς.

Ο νüμος υποβÜλει στους ΔÞμους να δημιουργÞσουν καταφýγια üπου οδηγοýνται προσωρινÜ τα αδÝσποτα σκυλιÜ, για να στειρωθοýν, αποπαρασιτωθοýν,  εμβολιαστοýν και εφοσον Ýχουν καταγραφεß, επιστρÝφουν στον χþρο απü üπου περισυλλÝχθηκαν εφüσον δεν μποροýν να υιοθετηθοýν. Εμεßς καταφÝρνουμε και δεν τα επιστρÝφουμε στους δρüμους της ΠÜρου. ΑλλÜ δεν ξÝρω για πüσο καιρü ακüμα γιατß ü σýλλογος μας στÝκεται μοναχικüς και σχεδüν αβοÞθητος, χωρßς αρκετÞ υποστÞριξη απü τον ΔÞμο, οýτε απü την κοινωνßα.
Ευχαριστοýμε τον ΔÞμο για την χρηματικÞ προσφορÜ που Ýκανε προς üφελος μας το 2006, 2007 και μüλις τþρα για το 2009. Η χρηματοδοτÞσεις αυτÝς αποτελοýν περßπου το 15-20% του συνολικοý προûπολογισμοý μας για τα 4 αυτÜ Ýτη και εßναι μια σημαντικÞ βοÞθεια που εκτιμοýμε ιδιαßτερα.

ΑλλÜ χωρßς μια πιο στενÞ συνεργασßα αφενüς με τον ΔÞμο, το επαρχεßο και την κτηνιατρικÞ υπηρεσßα, αφετÝρου με την κοινωνßα, δεν μπορεß να υπÜρξει λýσει. Το πρüβλημα της μÝριμνας των ζþων προÝρχεται απü την κοινωνßα αφοý τα αδÝσποτα ζþα του νησιοý εßναι ουσιαστικÜ τα απορρßμματα κÜποιου. Και δεν μπορεß να επιλυθεß προτοý μÜθει και η κοινωνßα μας να μην παρÜγει ανεπιθýμητα ζþα, η να τα αγορÜζει και να τα παρατÜει. ¼λοι οι καλοß Üνθρωποι που νοιÜζονται για την ευζωßα των ζþων στο νησß μας, αυτοß που εßδανε να φÝρνουμε σε πÝρας μια κατÜσταση üταν μας κÜλεσαν üπως και αυτοß που απογοητεýθηκαν üταν τους εßπαμε üτι δεν μποροýμε να δεχτοýμε γατÜκια προς υιοθεσßα, üλοι και αυτοß που δεν μας Ýχουν καλÝσει ακüμα, χρειÜζεται να καταλÜβουν üτι η φιλοζωικÞ δεν εßναι μια δημüσια υπηρεσßα που τις ζητÜμε να λýσει κÜποιο πρüβλημα εδþ και τþρα. Χωρßς την προσφορÜ του κüσμου, εθελοντικÞς εργασßας και ετÞσια συνδρομÞ, δεν μπορεß να πÜει πολý μακριÜ.
Το ζÞτημα της ευζωßας των ζþων εßναι Ýνα βαθιÜ ανθρþπινο ζÞτημα και σε Ýνα τουριστικü προορισμü üπως εßναι η ΠÜρος, εßναι και Ýνα πρüβλημα δημιουργßας κακþν εντυπþσεων για τους επισκÝπτες μας.

Η φιλοζωικÞ μüνη της δεν μπορεß να προβεß σε μÝτρα πολý πιο πÝρα απü πυροσβεστικÜ. ΑλλÜ με την συμμετοχÞ üλων εßναι δυνατþν να διαδοθεß η πληροφüρηση üτι στην εποχÞ μας δεν μποροýμε να ανεχτοýμε δυστυχισμÝνα και αγχωμÝνα ζþα. Για αυτü δεν πρÝπει να παρÜγουμε ζþα συντροφιÜς ανεπιθýμητα και χρειÜζεται να φροντßζομε την ευζωßα üλων των ζþων, συντροφιÜς, εργασßας και κτηνοτροφßας.
Μας καλýπτει απολýτως ο Mahatma Ghandi üταν λÝει: Tο μεγαλεßο και η ηθικÞ πρüοδος ενüς Ýθνους μποροýν να κριθοýν απü τον τρüπο που φÝρεται στα ζþα.

Íéêüëáò ÓôåöÜíïõ
Ðñüåäñïò ÄÓ óõëëüãïõ ðñïóôáóßáò æþùí ÐÜñïõ PAWS