Paros Animal Welfare Society PAWS
 Paros Life    Ferry Schedules    Webcams    Weather    Paros Island    Study Abroad    Sitemap
greek ferries schedules, cars rentals, travel agencies
paros hotels, accommodation
restaurants, bars, cafes
cruises, windsurf, diving
shopping
house keeping, lawyers
art, culture and events
real estate
people
message board
Home Activities Nature & Environment
    PAROS ANIMAL WELFARE SOCIETY - PAWS - PERSPECTIVES 
contact us
Back
Phone: +30/6975/060927 - Fax: +30/22840/28119
Press Release - August 2008

Με αφορμή την ιστορία με το Πιτ-Μπουλ που καταγράφετε στο τεύχος σας της 16ης Αύγουστου, την οποία χαρακτηρίζετε «πολύ περίεργη» και που εμείς χαρακτηρίζουμε σουρεαλιστική αφού ξεφεύγει από την κοινή λογική, και διότι μπορεί να δημιουργήθηκαν κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις σε μερικούς αναγνώστες σας, επιτρέψτε μας να σημειώσουμε τα ακόλουθα δεδομένα:

  • Ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου, γνωστός ως PAWS ή ακόμα ως Φιλοζωική Πάρου, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός κοινής ωφέλειας αναγνωρισμένος με την υπ' αριθμ. 95EM/1999 απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Σύρου καταχωρημένη στα βιβλία του Πρωτοδικείου Σύρου με αρ. 889
  • Ο νόμος 3170/2003 ορίζει ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες μαζί με τα φιλοζωικά σωματεία είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή των σκυλιών. Ο νομοθέτης έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει: «Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείρισή τους».
  • Αφού καμία από τις υπηρεσίες (Δήμος, αστυνομία, πυροσβεστική, ..) στις οποίες θα μπορούσε να απευθυνθεί ο κάτοικος ή ο επισκέπτης του νησιού μας που αντικρίζει κάποια έκτακτη κατάσταση με ζώα δεν διαθέτει κανένα άτομο εκπαιδευμένο για να χειριστεί τέτοιες καταστάσεις, συνήθως καλείται η φιλοζωική να το κάνει.
  • Η φιλοζωική είναι πάντα πρόθυμη να απαντήσει στο κάλεσμα, από αίσθημα κοινωνικής προσφοράς που την διακρίνει και για την προστασία του ζώου. Επίσης είναι και αρμόδιος εκπαιδευτικός παράγοντας, για την ενημέρωση των αυτουργών του συμβάντος, ώστε να ελαττώνονται τέτοιου είδους καταστάσεων.
  • Από την ίδρυση του το 1999 μέχρι και σήμερα, ο σύλλογος PAWS απολαμβάνει της συμπαράστασης του Δήμου Πάρου, τουλάχιστον των Δημάρχων και αυτών των δημοτικών συμβούλων που έχουν γνώση και συνείδηση της σοβαρότητας του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων, της κακοποίησης των ζώων και της παροχής βοήθειας σε ανθρώπους ή και ζώα που είναι εγκλωβισμένοι-να σε διάφορες καταστάσεις. Η αδιαφορία όπως και η εσφαλμένη αντιμετώπιση αυτών το προβλημάτων εκθέτει την κοινωνία και τον πολιτισμό μας, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και κατ' επέκταση είναι ιδιαιτέρα ζημιογόνες στην τοπική μας οικονομία στηριγμένη στον τουρισμό και τον παραθερισμό.
  • Οι δραστηριότητες του PAWS στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των μελών του. Μόνο ένα μέλος αμείβεται με ένα ελάχιστο μεροκάματο, είναι αυτό που ασχολείται αποκλειστικά και ολοήμερα με την διάσωση των ανεπιθύμητων ζώων, που ξεφορτώνονται λες και είναι σκουπίδια κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας και που διατηρεί το προσωρινό καταφύγιο, όπου παραμένουν μέχρι την τοποθέτησή τους σε ανάδοχες οικογένειες.
  • Στο συγκεκριμένο σπίτι όπου μας ζητήθηκε να πάμε να περισυλλέξουμε τον σκύλο, φαίνεται ότι έγινε πλήρης παρερμηνεία της καταστάσεως από την πλευρά των οικοδεσποτών. Αφενός λόγω της δυσπιστίας στο ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιοι που προσφέρουν εθελοντικά στην κοινότητα τους και αφετέρου λόγω της ευκολίας με την οποία περισυλλέχτηκε το ζώο που φάνηκε να ήταν πολύ ήρεμο (αφού είχε φάει και παίξει καλά!). Έτσι, οι οικοδεσπότες εμφανιστήκαν να είναι πεπεισμένοι ότι η εθελόντρια δεν μπορούσε παρά να είναι η ιδιοκτήτρια του σκυλιού! Και μάλλον έτσι εξηγείται το (ανήθικο και παράνομο) «την επόμενη φορά θα το σκοτώσω». Και επακολούθησε το (ευνόητο) «θα σας καταγγείλω στην αστυνομία» της εθελόντριας που δεν μπορούσε να κατανοήσει την αγένεια των οικοδεσποτών που τους είχε μόλις απαλλάξει από το πρόβλημα τους!
  • Κανείς δεν υπέθεσε βεβαίως ότι ο οικοδεσπότης σκότωσε τα κουνέλια του! Αυτό το κομμάτι τις ιστορίας ξεπερνά τα όρια της φαρσοκωμωδίας, αφού ο αυτουργός της παρεξήγησης είναι ο «αυτόματος μεταφραστής Systran» που παρερμήνευσε (όπως το κάνει πολύ συχνά ακόμα) στην αγγλική «The above is a reaction to the letter writtten to the press by the man who had his rabbits killed.», στην Ελληνική «Τα ανωτέρω είναι μια αντίδραση στην επιστολή στον Τύπο από το άτομο που σκότωσε τα κουνέλια του». Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε!

Για το ΔΣ του Συλλόγου PAWS
Νικόλας Στεφάνου, πρόεδρος