Paros Animal Welfare Society PAWS
 Paros Life    Ferry Schedules    Webcams    Weather    Paros Island    Study Abroad    Sitemap
greek ferries schedules, cars rentals, travel agencies
paros hotels, accommodation
restaurants, bars, cafes
cruises, windsurf, diving
shopping
house keeping, lawyers
art, culture and events
real estate
people
message board
Home Activities Nature & Environment
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥ - PAWS -  
contact us
Back
Phone: +30/6975/060927 - Fax: +30/22840/28119

Η ευημερία των ζώων στην Πάρο



Stray dogs on Paros Greek Islands

Το πρόβλημα: 2 X 2 = 128!

Δεν είναι λάθος αριθμητικής αλλά επίσημα στατιστικά στοιχεία: ένα μη στειρωμένο θηλυκό σκυλί με τον σύντροφό της, αν δεν στειρωθεί κανένας από τους απογόνους τους, θα πολλαπλασιαστούν σε δυο χρόνια και θα γίνουν 128! Επίσης, μια μη στειρωμένη θηλυκή γάτα με τον σύντροφο της και όλους τους απογόνους τους, με μονάχα δυο γέννες τον χρόνο και 2,8 επιζώντα ανά γέννα, θα πολλαπλασιαστούν σε δυο χρόνια για να γίνουν 67!
Αυτές  είναι οι τόσο απλές εξισώσεις από τις οποίες ξεκινάει όλη η πονεμένη ιστορία, γεμάτη σκληρότητα, βαρβαρότητα και οδύνη,  των ανεπιθύμητων σκυλιών και των κοινοτήτων γατών που συναντάμε γύρω μας πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες.

Παλαιότερα
Όταν η κοινωνία ήταν κυρίως  αγροτική οι ισορροπίες διατηρούνταν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα αφού είτε τα ανεπιθύμητα νεογέννητα θανατώνονταν αμέσως μετά την γέννα η πεταγόντουσαν χωρίς σοβαρές ελπίδες να έρθει κάποιος να τα διασώσει. Ο πληθυσμός των γάτων ισορροπούσε με την βοήθεια  διάφορων ασθενειών και δεν προβληματιζόντουσαν πολλοί ούτε για τυχόν υγειονομικούς λόγους ούτε ενοχλούσε μάλλον πολλούς το θέαμα γατών η σκυλιών σε κακά χάλια. Είναι βέβαιο ότι οι παλαιότεροι είχαν μεγαλύτερη αντοχή στην σκληρότητα και διαφορετικούς κανόνες αισθητικής.

Φαίνεται ότι ήρθε πια η ώρα!
Στις ημέρες μας και στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, φαίνεται ότι έχουμε πια πλησιάσει πολύ στο σημείο όπου θα γίνει παραδεκτό ότι τα ζώα είναι “όντα” που αισθάνονται και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Μέχρι στιγμής όλες οι νομοθεσίες του κόσμου θεωρούν τα ζώα περίπου ως άψυχα “πράγματα”. Αλλά  πολλές χώρες, όπως και η δικιά μας, είναι στις παραμονές πιο ισχυρής διασφάλισης της ευημερίας των ζώων, συμπεριλαμβανόμενων και  αυτών που εκτρέφουμε για τη διατροφή μας, των ζώων των τσίρκων, των κατοικίδιων, των ζώων εργασίας (όπου αυτά υπάρχουν ακόμα), και των ζώων εργαστηρίων (για όσο καιρό θα υπάρξουν). Στην χώρα μας, στα πλαίσια της αναμενόμενης αναθεώρησης του συντάγματος, έχει κατατεθεί πρόταση από 58 βουλευτές όλων των κομμάτων για τη θεμελίωση του δικαιώματος της προστασίας των ζώων. Ο κύριος Ανδρέας Λοβέρδος που ήταν υπεύθυνος αυτής της πρωτοβουλίας υπογράμμισε: “..συγκέντρωσα τις υπογραφές άλλων 57 συναδέλφων μου αμέσως. Αν ο νόμος απαιτούσε 100 υπογραφές ή 150 ή και 200 θα τις είχα μαζέψει επίσης σε λίγες μέρες.”
Στις ημέρες μας λοιπόν, και σε μια Ευρωπαϊκή κωμόπολη όπως είναι η Πάρος, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό πια να αφήνουμε στην τύχη τους τις αδέσποτες γάτες. Από την στιγμή που βρίσκουν τροφή στην γειτονιά μας είναι υποχρέωση μας να τις φροντίσουμε για να είναι υγιείς. Η φροντίδα αρχίζει από εμβολιασμούς και στείρωση και ακολουθεί  τροφή και καταφύγιο τον χειμώνα. Επειδή ακούγονται δυστυχώς ακόμη κάποιες αβάσιμες θεωρίες που εναντιώνονται στην στείρωση των γατών με το γραφικό επιχείρημα ότι  “θα μας φάνε οι κατσαρίδες και τα ποντίκια”, χρειάζεται και πάλη να υποστηρίξουμε τα αυτονόητα! Είναι παγκοσμίως παραδεκτό και γνωστό ότι όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις στείρωσης-εμβολιασμού σε κοινότητες αδέσποτων γατών, δεν έχουν βέβαια εξαφανιστεί. Αλλά έχει βελτιωθεί δραματικά η γενική υγειονομική κατάσταση τους και η αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους. Αυτό έχει κατά τα άλλα αποδειχτεί και στην Πάρο όπου ο σύλλογος PAWS, προβαίνει σε τέτοιες επεμβάσεις από το 1997, όσο και όταν έχει τις δυνατότητες.
Επίσης στις ημέρες μας και στην Πάρο, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό πια να αφήνουμε στην τύχη τους τα προβλήματα που ακολουθούν τον απίστευτο αριθμό ανεπιθύμητων κουταβιών που γεννιούνται. Τα σκυλιά εξαρτώνται απολύτως από τον άνθρωπο για την επιβίωση τους άλλα αφήνουμε να γεννηθούν δεκάδες περισσότερα από τον αριθμό των υπαρχόντων σπιτιών που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν μια κατάλληλη ζωή.

Ο σύλλογος PAWS και οι φιλόζωοι της Πάρου
Και όμως, ό μόνος φορέας που προσφέρεται εδώ και χρόνια στην Πάρο για να μην αφήσει αυτά τα προβλήματα στην τύχη τους είναι ο σύλλογος PAWS.
Αν νοιάζεστε για την ευημερία των ζώων στην Πάρο το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε τώρα την δύναμη σας στον τοπικό σύλλογο για την ευημερία των ζώων, τoν PAWS.
Και εδώ όπως και παντού στον κόσμο, μόνο με εποικοδομητικές πιέσεις ισχυροποιημένου λόμπι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα.
Γίαυτό απορρίψτε τις φράσεις όπως “μα γιατί δεν γίνεται τίποτα..” η “μα τη κάνει αυτός ο PAWS;” και ερωτηθείτε τι κάνετε εσείς!
Ο PAWS είναι ένας ανοιχτός σύλλογος που χρειάζεται κάθε θετική ενέργεια που υπάρχει στην Πάρο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Είναι επίσης ενεργό και αξιόλογο μέλος στην πανελλήνια φιλοζωική σκηνή.