Paros Animal Welfare Society PAWS
 Paros Life    Ferry Schedules    Webcams    Weather    Paros Island    Study Abroad    Sitemap
greek ferries schedules, cars rentals, travel agencies
paros hotels, accommodation
restaurants, bars, cafes
cruises, windsurf, diving
shopping
house keeping, lawyers
art, culture and events
real estate
people
message board
Home Activities Nature & Environment
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥ - PAWS - ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΙΩΝ ΦΩΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006  
contact us
Back
Phone: +30/6975/060927 - Fax: +30/22840/28119
Παράνομο κυνοτροφείο κυνηγόσκυλων ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ «ΜΗΔΕΝ ΑΝΟΧΗ» ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ
Παράνομο κυνοτροφείο κυνηγόσκυλων 500 μέτρα από το κέντρο της Νάουσας.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ «ΜΗΔΕΝ ΑΝΟΧΗ» ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ
Του Νικόλα Στεφάνου

Μέσα στην γενική μιζέρια που χαρακτηρίζει δυστυχώς μέχρι στιγμής το ζωικό βασίλειο στην χώρα μας, το σκυλί πρέπει να είναι το ζώο που προκαλεί τον πιο έντονο προβληματισμό.
Tα σκυλιά προερχόμενα αρχικά από τους λύκους, εξημερώθηκαν τουλάχιστον πριν 17.000 έτη και έχουν εξελιχτεί, όπως και ο άνθρωπος, σε ιδιαιτέρως κοινωνικά ζώα. Αυτή η ομοιότητα στα γενικά μοντέλα συμπεριφοράς μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων εξηγεί την ικανότητα που έχουν τα σκυλιά να εκπαιδευτούν, τη διάθεση τους για παιχνίδια και τη δυνατότητα που έχουν να προσαρμόζονται στις ανθρώπινες οικογένειες και σε κοινωνικές καταστάσεις.
Επομένως είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί το να αποκτήσουμε σκύλο δεν είναι μια επιπόλαια απόφαση. Αντιθέτως, με μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται ότι θα μοιραστούμε την ζωή μας με ένα κατοικίδιο μέχρι και για τα επόμενα 15 χρόνια. Και άρα δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω και να φωνάζω: ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ!

Δυστυχώς τα πράγματα στην πράξη είναι ακόμα συχνά πολύ διαφορετικά. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό να αποκτήσουν έναν σκύλο για να τον δέσουν μόνιμα έξω από το σπίτι τους με την πρόθεση να τον χρησιμοποιούν ως σύστημα συναγερμού. Στην πραγματικότητα μια τέτοια ενέργεια όχι μόνο δεν είναι φυσιολογική αλλά είναι εγκληματική. Το να απαγορεύεται σε σκύλο καθημερινή φυσιολογική άσκηση και το να μην μπορεί να αναπτύξει σχέση με άλλο σκύλο ή με άνθρωπο είναι σαφέστατα κατάσταση βασανισμού ζώου και διώκεται από τον τρέχοντα νόμο του κράτους μας. Η σοβαρότητα του πλημμελήματος αυξάνεται βεβαίως σε περιπτώσεις ανεπαρκούς σίτισης, ποτίσματος, από-παρασίτωσης και καθαριότητας του περιβάλλοντος του ζώου.
Ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου πιστεύει ότι έχει έρθει πια η ώρα της «μηδέν ανοχής» σε καταστάσεις σκληρότητας προς τα ζώα και παρακαλούμε όλη την κοινωνία να αναφέρει στην αστυνομία, στον δήμο και στον σύλλογο μας κάθε περιστατικό που έρχεται στην αντίληψη της. Σε κάποιες περιπτώσεις θα ζητήσουμε εισαγγελική παρέμβαση για υποχρεωτική ανάθεση της φροντίδας του ζώου στον σύλλογο ή, ανάλογα με τις δυνατότητες του συλλόγου, θα αναλάβουμε την επιτήρηση του ζώου και την πληροφόρηση του «ιδιοκτήτη». Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, θα καταγράφεται το περιστατικό επώνυμα και θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο. Είναι καιρός να επικρίνονται αυτοί που μαυρίζουν την εικόνα τις κοινωνίας μας και δημιουργούν δυστυχία στα ζώα και κατά συνέπεια στους ανθρώπους που δεν θέλουν να ζήσουν με τέτοια μιζέρια στην γειτονιά τους.

Υπάρχουν όμως και άλλα είδη κακών ιδιοκτητών ζώων, υπεύθυνοι για τον υπερβολικό αριθμό αδέσποτων σκύλων. Κακοί ιδιοκτήτες στην Πάρο είναι συχνά οι κυνηγοί, ή για να μην είμαι άδικος, οι κακοί κυνηγοί αφού συνήθως αυτός που θεωρείται καλός κυνηγός έχει και αίσθηση της προστασίας του περιβάλλοντος και αγαπάει τον καλά εκπαιδευμένο σκύλο του που απολαμβάνει το κυνήγι όσο και ό ίδιος. Δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι στο νησί μας οι κακοί κυνηγοί είναι ο κανόνας αφού και πυροβολούν ανελέητα ό,τι πετάει, και δημιουργούν πληθώρα παράνομων κυνοτροφείων με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και εξαντλούν μέχρι θανάτου τα σκυλιά τους, και «ξεφορτώνονται» αυτά που θεωρούν «κακά» με διάφορους χυδαίους τρόπους από τους οποίους ο λιγότερο καταδικαστέος είναι να τα προσθέτουν στις κοινότητες αδέσποτων. Ο σύλλογος μας έχει εντοπίσει αρκετά από αυτά τα εγκληματικά παράνομα «κυνοτροφεία» κυνηγόσκυλων και επιφυλάσσεται να προβεί στις κατάλληλες νόμιμες ενέργειες.
Άλλο είδος κακών ιδιοκτητών είναι αυτοί που απόκτησαν σκύλο χωρίς να αντιληφθούν καλά τις ευθύνες που συνεπάγονται και με την πρώτη δυσκολία αποφάσισαν, δειλά και ανεύθυνα, να μεταφέρουν το πρόβλημα τους σε κάποιον άλλον, εγκαταλείποντας το ζώο τους συχνά κοντά από κάποιον φιλόζωο, με την ελπίδα να ελαφρύνουν την κακιά συνείδηση τους. Το πιο αηδιαστικό είναι όταν η αιτία για την εγκατάλειψη είναι η εγκυμοσύνη του ζώου, και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.
Θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο με τις αρετές της στείρωσης των θηλυκών και αρσενικών κατοικίδιων όπως και με τις απολαβές άλλα και ευθύνες του ιδιοκτήτη ζώου.