Paros Animal Welfare Society PAWS
 Paros Life    Ferry Schedules    Webcams    Weather    Paros Island    Study Abroad    Sitemap
greek ferries schedules, cars rentals, travel agencies
paros hotels, accommodation
restaurants, bars, cafes
cruises, windsurf, diving
shopping
house keeping, lawyers
art, culture and events
real estate
people
message board
Home Activities Nature & Environment
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥ - PAWS -  
contact us
Back
Phone: +30/6975/060927 - Fax: +30/22840/28119
Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε είτε να συμβάλλετε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων είτε να βοηθήσετε στην επίλυση του.
Του Νικόλα Στεφάνου

Σε προηγούμενα άρθρα δοκιμάσαμε να αναδείξομε αφενός πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και, αφετέρου, πόσο ανύπαρκτη είναι η κρατική και η δημοτική μέριμνα, άλλα και η λαϊκή ευαισθησία.
Ενώ τα σκυλιά και οι γάτες είναι κατοικίδια που εξαρτώνται από τον άνθρωπο για την επιβίωση τους, έχουμε υπερβολικούς αριθμούς αδέσποτων στις κοινότητες μας και βεβαίως οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι άθλιες. Αυτή η κατάντια υποβαθμίζει σοβαρά την κοινωνία μας, όχι μόνο στα μάτια των επισκεπτών, αλλά και σε κάθε πολιτισμένου άνθρωπου.
Θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πολιτισμός μας καθορίζεται και από τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε τα ζώα μας και ότι εφ' όσον αυτός ο τρόπος είναι άθλιος, θα παραμένει σοβαρό εμπόδιο στην πολιτιστική αναβάθμιση τις Πάρου που επιθυμούμε όλοι.
Είναι γεγονός ότι ο εκτός κάθε έλεγχου πληθυσμός των αδέσποτων εστιάζεται στην άγνοια που συντηρείται γύρω από την στείρωση των κατοικίδιων μας.
Διαβάστε εδώ ότι θέλατε να ξέρετε γύρο από την στείρωση των θηλυκών και των αρσενικών γατιών και σκυλιών όπως έχει συνταχτεί από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων, GAWF. Θυμηθείτε ότι η στείρωση είναι η μόνη γνωστή αποδοτική λύση για την μεσοπρόθεσμη μείωση των πληθυσμών ανεπιθύμητων ζώων.
Για το τι μπορεί και πρέπει να κάνουμε βραχυπρόθεσμα με τις ήδη υπάρχοντες αποικίες αδέσποτων, σας προσκαλώ να το διαβάσετε στο επόμενο άρθρο μας.
1. Τι είναι η στείρωση;
• Η στείρωση είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση σε ένα θηλυκό ζώο με σκοπό την πρόληψη της εγκυμοσύνης, μέσω της αφαίρεσης των αναπαραγωγικών οργάνων της (ωοθήκες, μήτρα, ωαγωγοί σάλπιγγες). Η στείρωση ενός αρσενικού ζώου ή ευνουχισμός είναι η χειρουργική αφαίρεση των αναπαραγωγικών αδένων (όρχεις) του.

2. Ποιες αλλαγές στη συμπεριφορά αναμένονται μετά τη στείρωση/ευνουχισμό;
• Τα κατοικίδια γίνονται γενικά, πιο τρυφερά.
• Η διάθεση τους για παιχνίδι, η φιλικότητα και οι συναναστροφές τους με τους ανθρώπους δεν αλλάζουν.
• Τα σκυλιά δεν χάνουν τις ιδιότητες τους, π.χ. κυνήγι.
• Το ανεπιθύμητο «καβαλίκεμα» μειώνεται κατά 70% στα στειρωμένα σκυλιά.
• Οι σχέσεις μεταξύ των αρσενικών ζώων μπορούν να βελτιωθούν και μειώνονται τα περιστατικά καβγάδων μεταξύ τους.

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της στείρωσης των θηλυκών και αρσενικών ζώων;
• Η στείρωση και ο ευνουχισμός μπορούν να αυξήσουν το διάστημα ζωής του κατοικίδιου σας, ενώ παράλληλα, αυξάνουν την ποιότητα της ζωής του!
• Τα στειρωμένα ζώα δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να περιπλανώνται προς αναζήτηση συντρόφου για να ζευγαρώσουν. Αυτό κάνει πολύ μικρότερη την πιθανότητα να χάσετε το κατοικίδιο σας, που με τη σειρά του, κάνει μικρότερες τις πιθανότητες το κατοικίδιο σας να εμπλακεί σε κάποιον καβγά, να τραυματιστεί ή να πέσει θύμα βιαιότητας, δηλητηρίασης ή τροχαίου ατυχήματος.
• Στις θηλυκές μειώνει τα περιστατικά του καρκίνου του μαστού και εξαλείφει τις πιθανότητες για πυομήτρα. Με τη στείρωση επίσης, προλαμβάνονται τα αφροδίσια νοσήματα.
• Στους αρσενικούς μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων του προστάτη, καρκίνου των όρχεων και περιπρωκτικών όγκων. Με τη στείρωση επίσης, προλαμβάνονται τα αφροδίσια νοσήματα.
• Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι συνήθως οριοθετούν (μαρκάρουν) την περιοχή τους ψεκάζοντας την με τα ούρα τους. Η οσμή είναι φοβερή. Αν στειρωθούν σε μικρή ηλικία, οι αρσενικοί γάτοι σπάνια αναπτύσσουν αυτή τη συνήθεια, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως σταματάνε αυτή τη συνήθεια μέσα σε λίγους μήνες αφότου στειρωθούν.
• Οι αρσενικοί γάτοι είναι λιγότερο πιθανό να τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ αποκτούν ένα πιο υγιές τρίχωμα καθώς περνάνε περισσότερο χρόνο περιποιούμενοι τον εαυτό τους.

4. Η στείρωση θα γίνει αιτία να παχύνει το κατοικίδιο μου;
• Ένα στειρωμένο κατοικίδιο δεν παχαίνει αν δεν το ταΐζετε υπερβολικά και του παρέχετε καθημερινά άσκηση. Ο μεταβολισμός του ίσως να επιβραδύνει λίγο όμως, αυτό που χρειάζεται να κάνετε για να το διατηρήσετε υγιές και σε φόρμα είναι να το ταΐζετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείται καθημερινά.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
1) Μια θηλύκια γάτα ή σκύλα πρέπει να γεννήσει μια φορά προτού στειρωθεί.
   • Αυτό είναι τελείως περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων.
2) Είναι αφύσικο να στερώ στο κατοικίδιο μου την ερωτική ζωή και τον έρωτα.
   • Όχι! Τα σκυλιά και οι γάτες κάνουν τη διαδικασία του σεξ αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών και όχι για ευχαρίστηση ή από έρωτα.
3) Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία ενός ζώου αφότου στειρωθεί.
   • Αντίθετα, όπως διαβάσατε παραπάνω, υπάρχουν μόνο οφέλη στην υγεία τους.
4) Είναι ενάντια στη φύση.
   • Έχουμε ήδη αλλάξει τη φύση με την εξημέρωση των σκύλων και των γατών και τη μετατροπή τους σε κατοικίδια και πρέπει να αποδεχτούμε την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων και να διατηρούμε τα κατοικίδια μας υγιή και ασφαλή. Σίγουρα είναι μεγαλύτερο έγκλημα κατά της φύσης το να απομακρύνουμε μωρά γατάκια και κουτάβια που θηλάζουν ακόμη από τις μητέρες τους και να τα πετάμε σαν σκουπίδια στους σκουπιδοτενεκέδες ή στη θάλασσα!