Paros Animal Welfare Society PAWS
 Paros Life    Ferry Schedules    Webcams    Weather    Paros Island    Study Abroad    Sitemap
greek ferries schedules, cars rentals, travel agencies
paros hotels, accommodation
restaurants, bars, cafes
cruises, windsurf, diving
shopping
house keeping, lawyers
art, culture and events
real estate
people
message board
Home Activities Nature & Environment
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥ - PAWS - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ 
contact us
Back
Phone: +30/6975/060927 - Fax: +30/22840/28119
Η PAWS υπέβαλε την ακόλουθη συνέντευξη στους δυο υποψήφιους δημάρχους Ιωάννης Ραγκούσης και Λούις Κοντός.
Δυστυχώς δεν υπήρξαν απαντήσεις

1- Ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου, εξετάζοντας προσεκτικά όσα γίνονται αλλά και όσα δεν γίνονται, πιστεύει ότι η Πάρος πάσχει από έλλειμμα ανθρωπισμού και ηθικής στον τομέα της πρόνοιας προς τα ζώα. Ακούγονται στην Πάρο οι 3 ακόλουθες απόψεις όσον αφορά τα αδέσποτα:
  η παρέμβαση στις ζωές  και περιστάσεις των ζώων, και γενικότερα στην φύση,  είναι λάθος
  τα ζώα είναι ασήμαντα και ανάξια για κάθε είδος φροντίδας εκτός και αν είναι παραγωγικά ζώα
  τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες είναι το αποτέλεσμα προηγούμενων παρεμβάσεων μας και επομένως έχουμε σαφέστατα την ηθική υποχρέωση να επέμβουμε για την πρόνοια και τον έλεγχο των γεννήσεων τους. Άλλωστε αυτή είναι και η ρητή νόμιμη υποχρέωση των δήμων σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.
 
  Η αλήθεια είναι ότι οι 2 πρώτες απόψεις έχουν αποδειχτεί παγκοσμίως λάθος, απαράδεκτες και καταστρεπτικές. Σας παρακαλούμε να μας βεβαιώσετε ρητά ότι η τρίτη άποψη θα είναι αυτή που θα εκφράζει επισήμως τον Δήμο Πάρου στην περίπτωση που θα εκλεγείτε.

2- Ας πάμε σε μια πραγματική κατάσταση. Συνέβη στις 12 Αυγούστου όπου ένα γατάκι έχει παγιδευτεί σε ένα φρεάτιο στην πλατεία Βεντουρή. Είναι σαφές ότι χωρίς επέμβαση θα πεθάνει από φρικτό θάνατο εμπρός στα μάτια των καταστηματαρχών της γειτονιάς και των περαστικών που ρωτούνε πότε θα έρθει βοήθεια. Ενημέρωσα και ζήτησα την βοήθεια της πυροσβεστικής, της ΔΕΥΑΠ και του Δήμου. Ο αξιωματικός υπηρεσίας της πυροσβεστικής ισχυρίστηκε να μην έχει τα κατάλληλα εργαλεία για την επιχείρηση, ανώτατο στέλεχος της ΔΕΥΑΠ αρνήθηκε κατηγορηματικά να στείλει κάποιον υπάλληλο και υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος  δήλωσε ότι είναι δύσκολο να γίνει κάτι αυτήν την στιγμή. Φάνηκε έτσι στην πράξη το έλλειμμα ανθρωπισμού και ηθικής της πόλης μας που βρίσκει φυσιολογικό να αφήσει να πεθάνει ένα ζώο σε κεντρική πλατεία του για να μην βάλει σε κόπο έναν υπάλληλο του για 10 λεπτά. Τελικά, ένας καταστηματάρχης της γειτονιάς με την βοήθεια μικρού κομπρεσέρ και την κάλυψη της PAWS, απελευθέρωσε το ζώο.
 
 

Θα θέλαμε σας παρακαλώ να αξιολογήσετε τις απαντήσεις που λάβαμε από κάθε μία από τις 3 υπηρεσίες και να μας βεβαιώσετε ότι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί επέμβαση διάσωσης ζώου, οι δημοτικές υπηρεσίες θα προσφερθούν όπως ταιριάζει σε μια πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο.


3- Μέχρι στιγμής, υπηρεσίες για τη μέριμνα των ζώων στην Πάρο παρέχονται αποκλειστικά από εθελοντές και χρηματοδοτούνται από δωρεές ιδιωτών. Όταν κάποιος πολίτης, επισκέπτης ή ξενοδόχος βρει ένα ζώο παρατημένο, δεν έχει παρά την PAWS για να αναζητήσει βοήθεια. Οι δανικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής δεν θα υπάρχουν σε λίγο, κάνοντας ανέφικτες έστω και τις περιορισμένες υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν αυτήν τη στιγμή.
Η Πάρος χρειάζεται επειγόντως κλινική στειρώσεων για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Στείρωση - Σήμανση - Επιστροφή στο περιβάλλον» που προβλέπεται από το νόμο. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα προσφέρουν επίσης χώρο για ανάρρωση ή για προσωρινή διαμονή ζώων που έχουν μπει σε διαδικασία επανασπίτωσης.
 
 

Μπορείτε να μας εγγυηθείτε την σύντομη υλοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων, έχοντας ειδικότερα υπόψη ότι οι υπάρχοντες ιδιόκτητοι χώροι δεν θα είναι διαθέσιμοι σύντομα και εξάλλου ότι είναι υποχρέωση των δήμων σύμφωνα με τους νόμους 3170/2003 και 3463/2006;


4- Όπως είπαμε προηγουμένως, η PAWS έχει αναλάβει μόνη της τα 10 τελευταία χρόνια τη μέριμνα προς τα ζώα της Πάρου, κάτι που θεωρείται σε κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία ως βασική και απαραίτητη υπηρεσία. Πριν 2 χρόνια και για πρώτη φορά, ο Δήμος έδειξε ενδιαφέρον και αποφάσισε την χορηγία στην PAWS €6.000 για την κάλυψη του προϋπολογισμού του ιδιόκτητου χώρου διαμονής σκυλιών. Ενώ χαιρετήσαμε την αφετηρία της συνεργασίας μεταξύ Δήμου και PAWS, ενοχληθήκαμε που το ποσό έκανε 2 χρόνια για να μας εκταμιευτεί.
Μέχρι να υλοποιηθούν οι απαραίτητες Δημοτικές εγκαταστάσεις που προαναφέραμε, η PAWS χρειάζεται άμεση και τακτική χρηματοδότηση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς του κτηνιάτρου και στα λειτουργικά έξοδα του χώρου προσωρινής διαμονής. Ένα λογικό πόσο είναι €12,000 ετησίως.
 
 

Σας παρακαλώ να μας υποσχεθείτε την πάγια καταβολή από φέτος στην PAWS 12.000€ ετησίως και μέχρι που θα λειτουργήσει Δημοτικός χώρος.


5- Ο νόμος υποχρεώνει εδώ και δύο χρόνια κάθε ιδιοκτήτη σκυλιού να προβεί στην σήμανση του ζώου του με μικροτσίπ. Εμείς πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του νόμου θα μειώσει των αριθμό των ανεύθυνων ιδιοκτητών οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, είναι η σημαντικότερη πηγή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς.
 
 

Μπορείτε να βεβαιώσετε ότι θα επιτηρήσετε την εφαρμογή του νόμου περί ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των σκυλιών στην Πάρο;


6- Παγκοσμίως δημιουργείται ένα ζήτημα με τα Pet Shops που διαθέτουν ζώα προς πώληση, σχετικά με τις συνθήκες εκτροφής και διαβίωσης τους όπως και το λαθρεμπόριο άγριων ζώων. Στην Πάρο δημιουργείται επίσης θέμα με κάποια παράνομα εκτροφεία κυνηγόσκυλων.
 
 

Σας παρακαλούμε να μας διαβεβαιώσετε ότι ως Δήμαρχος θα φροντίσετε και θα υποστηρίξετε σχολιαστικά την τήρηση των κανόνων ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων που προσφέρουν ζώα προς πώληση και τυχόν κυνοτροφείων.


7- Είναι επίσης πια διεθνώς κατανοητό ότι τα τσίρκα που κάνουν χρήση άγριων ζώων είναι απάνθρωπα λόγω της κακομεταχείρισης των ζώων: τα ζώα αναγκάζονται να συμπεριφέρονται αφύσικα, ταπεινώνονται, δέρνονται, ναρκώνονται καμιά φορά, ζουν υπό απαράδεκτες συνθήκες χωρίς καμία επαφή με το φυσικό τους περιβάλλον. Δεν είναι πια παραδεκτό να συμβαίνουν όλα αυτά μόνο και μόνο για την κακόγουστη διασκέδαση ανθρώπων.
 
 

Σας παρακαλούμε να δηλώσετε ρητά ότι δεν θα δεχτείτε ποτέ να εκδοθεί άδεια σε τσίρκο με ζώα να εγκατασταθεί στην Πάρο;