Paros Animal Welfare Society PAWS
 Paros Life    Ferry Schedules    Webcams    Weather    Paros Island    Study Abroad    Sitemap
greek ferries schedules, cars rentals, travel agencies
paros hotels, accommodation
restaurants, bars, cafes
cruises, windsurf, diving
shopping
house keeping, lawyers
art, culture and events
real estate
people
message board
Home Activities Nature & Environment
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥ - PAWS - POSITION PAPER  
contact us
Back
Phone: +6975/060927 - Fax: +30/22840/28119
PAWS - 02-06-2005 POSITION PAPER
διαβάστε επίσης το τελευταίο δελτίο τύπου της PAWS

1. Το πρόβλημα
Εμείς στην PAWS προσπαθούμε να καθιερώσουμε ένα θεσμό στον οποίο η πολιτεία να είναι πιο ενεργά δεσμευμένη με οικονομικές υποχρεώσεις προς τον πληθυσμό των αδέσποτων. Προσπαθούμε επίσης να δημιουργήσουμε υποδομές για να επεκτείνουμε την δουλειά των προκατόχων μας. Το πρόβλημα των αδέσποτων πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί νέα ζώα συνεχώς προσθέτουν στον πληθυσμό και η ζωή τον περισσοτέρων είναι εξαιρετικά σύντομη.
Το να μην δραστηριοποιούμαστε έχει καταστρεπτικές συνέπειες τις οποίες γνωρίζουμε όλοι: αρρώστιες, αγέλες σκυλιών να περιφέρονται, καταστροφές σε ζωντανά κτηνοτρόφων,  ακαθαρσίες στους οικισμούς, ενόχληση κάποιων συμπολιτών μας και τέλος κακομεταχείριση και σκληρότητα στα ζώα -μια καθόλου ωραία εικόνα για ένα τουριστικό μέρος.

2. Τι έχει γίνει
Στα 6 χρόνια δράσης της PAWS έχουν στειρωθεί, γιατρευτεί, ταϊστεί και προωθηθεί προς υιοθέτηση αμέτρητα ζώα. Αυτή η δράση έχει συντηρήσει την κατάσταση σε ανεχτά όρια. Δυστυχώς αυτή η δράση έχει γίνει σε σχεδόν ατομικό επίπεδο και έχει εξαρτηθεί πάντα στις αντοχές και υπομονή μερικών ατόμων. Καμία μόνιμη βασική υποδομή δεν αναπτύχτηκε πότε.

3. Τι γίνεται τώρα
Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει καμία από τις προσωρινές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιηθήκαν κατά καιρούς. Δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις αιτήσεις για ζώα σε ανάγκη που λαμβάνουμε με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε και δεν θέλουμε θα χάσουμε αξιοπιστία.

4. Τι πρέπει να γίνει
Δεν είναι καθόλου εύκολο να ορίσουμε με σαφήνεια μια λειτουργική πολιτική. Το νομικό πλαίσιο έχει αντιφάσεις, και δεν προσφέρει δυνατότητες υλοποίηση του.
• Η έρευνα που κάναμε μας δείχνει ότι τα καταφύγια άνευ ευθανασία όπου παραμένουν μόνιμα ζώα μέχρι την υιοθέτηση τους απέτυχαν.
• Η εμπειρία της Σύρου (στείρωση και «απελευθέρωση») μας λέει: τι το όφελος να ξοδέψουμε χρήματα στην στείρωση όταν τα περισσότερα ζώα θα βρουν τον θάνατο μετά την «απελευθέρωση» τους.
• Η συνεργασία με την Barbara (υιοθετήσεις στο εξωτερικό) είχε καλά αποτελέσματα: τα σκυλιά είχαν την ευκαιρία για μια καλή ζωή και έφυγαν απαλλάσσοντας την τοπική κοινωνία από ενόχληση.
• Η μεγάλη έλλειψη ήταν πάντα για προγράμματα εκπαίδευσης και πληροφόρησης - μόνο αυτά θα πολεμήσουν την ρίζα του προβλήματος. Και χωρίς αυτά το πρόβλημα θα αναπαραχθεί (περισσότερες στειρώσεις, υιοθετήσεις, ..). Έχουμε την βούληση για προγράμματα με άλλους φορείς, σεμινάρια κατάρτισης υπακοής (για να μην ξεφορτωθεί το κατοικίδιο του ο ιδιοκτήτης μετά το πρώτο πρόβλημα που θα έχει μαζί του) και όπου θα περαστούν επίσης τα κατάλληλα μηνύματα περί των αρετών της στείρωσης, περί των αρετών των διασταυρωμένων σκυλιών που θα έπρεπε να προτιμηθούν από τα «καθαρόαιμα», περί των κινδύνων κάποιων ρατσών σκυλιών που δυστυχώς έχουν γίνει δημοφιλής,..
• Στους δρόμους και πλατείες των χορίων, πρέπει να σεβαστούμε την πολυδύναμη των κοινόχρηστων χώρων και να προβάλετε μια εικόνα θετική από την στιγμή που η βασική μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Για να εμφανιζόμαστε σαν την πολιτισμένη κοινωνία στην οποία θέλουμε όλοι να ζήσουμε, πρέπει να βρεθεί μια λύση που σέβεται τις ανάγκες των πολιτών και της κοινότητας, και παράλληλα να είναι ανθρώπινη για τα ζώα.
• Στους αγροτικούς οικισμούς, πρέπει να αναγνωριστεί το πρόβλημα των κτηνοτρόφων και της απώλειας περιουσίας τους, αλλά πρέπει επίσης να εξεταστεί το πρόβλημα των αδέσποτων σε αγροτικές περιοχές.
• Ο δήμος έχει την υποχρέωση να προβεί στην καταμέτρηση των αδέσποτων. Προτείνομε μια πρωτοποριακή σήμανση που θα ξεχωρίζει τα καταμετρημένα ζώα και θα ενημερώνει περί την διαθεσιμότητα τους. . Επιγραφές στους χώρους ρίψεις απορριμμάτων που να αποτρέπουν την ρίψη κουταβιών
• Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθηνές της προς των κοινοτήτων αδέσποτων και να πάρει την σκυτάλη από μερικους συμπονετικούς ανθρώπους διαφορών γειτονιών που έγιναν οι «χωματερές» αυτόν των πολιτών που απέτυχαν να αναλάβουν τις ευθηνές τους προς τα κατοικίδια τους. Ο νόμος είναι σαφής σε ότι αφορά των ευθηνών τον ανθρώπων προς τα κατοικίδια τους και πρέπει να εφαρμοστεί η σήμανση με μικροτσίπ όλων των ζώων.
• Το πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί θα πρέπει να είναι σε μορφής «ρόδας»: χωρίς κάθε ένα από τα συστατικά του, το πρόγραμμα θα αποτύχει, όπως απότυχε σε άλλες πόλεις - ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΑΚΟΗΣ - ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

5. ΑΜΕΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ο δήμος πρέπει να συμμετέχει σε υπάρχοντα προγράμματα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων για χρηματοδότηση:
- στειρώσεων
- κτηνιατρικής κλινικής
- προσωρινό μικρό καταφύγιο (Λέσβος)
- εκπαίδευση
Ο Δήμος θα πρέπει να ορίσει έναν υπεύθυνο για τα αδέσποτα για καλύτερη συνεργασία με την PAWS.
Η PAWS θα συγκεντρωθεί σε προγράμματα εκπαίδευσης και υιοθετήσεων εσωτερικού και εξωτερικού μέσο ιστο-χώρου που θα προβάλει επίσης την ανθρώπινη, πολιτισμένη και φιλική προς το περιβάλλον εικόνα της Πάρου.

διαβάστε επίσης το τελευταίο δελτίο τύπου της PAWS